Online factureren is tegenwoordig dé manier om eenvoudig en snel facturen op te stellen. In deze tijd waarin alles digitaliseert, is het belangrijk om mee te gaan met de ontwikkelingen. In dit artikel nemen we je mee in de wereld van online factureren en laten we je zien hoe je gemakkelijk en efficiënt professionele facturen kunt maken.

De voordelen van online factureren

Er zijn tal van voordelen verbonden aan online factureren. Het bespaart tijd, geeft een professionele uitstraling en biedt de mogelijkheid om je administratie op een overzichtelijke manier bij te houden.

Tijdbesparend en efficiënt

Een van de grootste voordelen van online factureren is dat het ontzettend tijdbesparend en efficiënt is. Je hoeft geen papieren facturen meer te printen, in enveloppen te stoppen en naar de post te brengen. Met een paar klikken op de knop heb je een factuur gemaakt en verstuurd. Dit kan bijvoorbeeld bij het online platform Moneybird, facturen maken bij Moneybird is heel eenvoudig.

Professionele uitstraling

Online factureren zorgt ook voor een professionele uitstraling. Je kunt eenvoudig een huisstijl en logo toevoegen aan je facturen, waardoor ze direct herkenbaar zijn voor je klanten. Bovendien zijn online facturen vaak overzichtelijker en duidelijker dan handgeschreven of getypte facturen.

Stappen om een online factuur op te stellen

Om een online factuur op te stellen, hoef je slechts een paar stappen te doorlopen. Hieronder leggen we uit hoe je dit doet.

Gegevens invoeren en aanpassen

De eerste stap is het invoeren van je eigen gegevens en die van je klant. Dit doe je in een online facturatieprogramma, zoals Moneybird. Vervolgens voeg je de producten of diensten toe die je geleverd hebt, inclusief de aantallen en prijzen. Je kunt hier ook eventuele kortingen of btw-tarieven aan toevoegen. In de meeste programma’s kun je de lay-out van je factuur aanpassen, zodat deze aansluit bij je huisstijl.

Factuur verzenden en opvolgen

Als alle gegevens zijn ingevuld en de factuur er naar wens uitziet, kun je deze verzenden. Dit kan vaak met één druk op de knop, waarna de factuur direct naar het e-mailadres van je klant wordt gestuurd. De meeste online facturatieprogramma’s bieden ook de mogelijkheid om de status van je facturen bij te houden. Zo zie je in één oogopslag welke facturen nog openstaan en welke al betaald zijn.

Tips voor een succesvolle online facturatie

Om het meeste uit je online facturatie te halen, zijn er een aantal tips die je kunt volgen.

Automatisering en herinneringen

Maak gebruik van de automatiseringsmogelijkheden die online facturatieprogramma’s bieden. Zo kun je bijvoorbeeld automatisch herinneringen laten versturen naar klanten die nog niet betaald hebben. Dit scheelt je veel tijd en moeite en verhoogt de kans op tijdige betalingen.

Overzicht behouden en administratie bijwerken

Zorg ervoor dat je altijd een duidelijk overzicht hebt van je openstaande en betaalde facturen. Online facturatieprogramma’s, zoals Moneybird, maken het eenvoudig om dit overzicht te behouden. Werk je administratie regelmatig bij, zodat je altijd weet hoe je bedrijf ervoor staat. Dit helpt je om tijdig in te grijpen bij eventuele problemen en zorgt voor een gezonde financiële situatie.